Kalmar mini tri 2019

I år körde jag min 5e mini triathlon i Kalmar. Kalmar mini tri går av stapeln under Ironman-veckan på onsdag kväll. Starten går kl 18 och sedan i grupper om ca 100 personer var 5:e minut.

Beroende på mängden deltagare i tävlingsklass från år till år så är det ibland mixad herr och dam kl 18 och ibland kör herr kl 18 följt av dam kl 18.05. Efter tävlingsklassen brukar lagen släppas för att sedan följas efter individuella motionärer.

Något som var nytt för i år var en ny cykelbana. Tidigare år har den mätt ca 17km (officiellt 18) och man har cyklat Ängöleden upp sedan in vid Kalmar nyckel och sedan direkt upp till Lindsdal för en vändpunkt och samma väg tillbaka.

Racebriefing på stortorget innan start

I år var bikeparken ombyggd så bike in/out direkt hade en 90-graders sväng extra innan man kom ut på Ängöleden, sedan fick man köra nästan upp till påfarten för Ölandsbron för en ny vändpunkt och sedan tillbaka och in vid Kalmar nyckel. I höjd med norra Berga industriområde blev sedan den stora ändringen av banan när man helt plöstligt skulle cykla in i industriområdet med vägbulor och omkörningsförbud under ett par hundra meter för att sedan ha ytterligare en vändpunkt i närheten av biltema, sedan samma väg tillbaka.

Bikeparken Kalmar Mini tri. Samma bikepark som för Ironman fast något färre deltagare.

I det stora hela var jag lite bättre simmare, snabbare transitions men totalt sett betydligt mindre kvalitetsträningsmängd än tidigare år, trots detta lyckades jag tangera tidigare år på runt 1h06min även med en trixigare cykelbana.

Det roliga med Kalmar Mini tri är att vem som helst kan vara med och göra det som en kul grej utan att träna allt för mycket, detta då det är ett så kort lopp och distanserna är något man som normalt frisk människa bör klara av.

Distanserna är 520 meter simning, 18km cykel följt av 4,2km löpning.

Jag har i flera år haft en dröm om att kunna köra under timmen, men det kräver lite mer ansträngning än att drömma om det 🙂

Vad behöver man då för utrustning för att prova på en mini triathlon?

  • Badbyxor, med fördel tridräkt och våtdräkt
  • Tridräkt, hel eller 2 delad är personlig preferens men underlättar mot att ha vanliga träningskläder då man kan genomföra hela loppet utan ombyten.
  • Cykel, cykelhjälm
  • Löpskor

Ovan utrustning är faktiskt allt du behöver. Fastnar man för denna typen av tävling är det såklart lite roligare med bra/mer utrustning då bör man investera i en hyffsad cykel, men man kommer långt med en racer med en tempobåge på.

På en riktig ironman eller halv-ironman så har man sitt ombyte i röda och blåa påsar som man hänger upp på krokar, på Kalmar Mini tri får man ha allt i en låda vid cykeln då det finns mer plats. Man får en påse att hänga på kroken med överdragskläder om man så önskar.

Håll nu utkik den 1:a April, det är då anmälan brukar öppna varje år och platserna tar slut snabbt! Kl 16 eller 18 brukar den öppna och är slut på någon dag så häng på låset om du vill prova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.