11% höjd FTP på en månad

Exakt den 26:e oktober då mitt löparmål för sub 45min på milen började närma sig så började vi slå om fokus till cykling.

Ett 2x8minuters maxtest utfördes för att uppskatta min FTP (Functional Treshold Power). Det går ut på att man kör 2st 8minutersintervaller i så högt jämnt och likvärdigt tempo som möjligt, sedan tar man snitteffekten gånger 0.9 så får du fram en beräknad effekt du ska kunna hålla i en timme.

Den 26:e oktober körde jag på 265w i snitteffekt vilket ger en FTP på 238w.

I tisdags ungefär en månad senare (24 nov) körde jag ett 20minuters maxtest och klarade då av att hålla 265w i snitt, det är en klar förbättring. Effekten man kan hålla över 20minuter motsvarar 105% av din FTP, således var min nya beräknade FTP 254w.

Nu 2 dagar senare, 26 november körde jag ett nytt 2x8minuters test. Idag klarade jag av att snitta 295watt! Det ger en FTP på 266watt och därmed en förbättring på 11%, 266 vs 238 på en månad.

Sjukt najs! Galet jobbigt, och en bit av min själ fastnade nog i trainern under passet.

Här är dagens pass utfört med TrainerRoad, dock har jag kalibrerat in effektkurvan mot mina Vector 2 -pedaler innan jag behövde skicka dom på garantiservice, så effekten ska stämma.
https://connect.garmin.com/modern/activity/967172109

förra passet:
https://connect.garmin.com/modern/activity/939197076

En tydlig skillnad på passen är också att dels sprang jag 8km/45min tidigare samma dag som förra passet, och dels hade jag bara ca 8minuter uppvärmning kontra 25minuter idag vilket förmodligen gjorde det förra passet inte helt jämförbart med dagens. Oavsett är det en stor märkbar förbättring på kort tid!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.