Race report – Kalmar mini triathlon 2014

Photo 2014-08-12 21 03 31

Trots en vad jag trodde var en ordentlig genomgång av alla saker kvällen innan glömde jag:

  1. cykelpump (vilket löste sig genom ett besök hos Färjestadens cykelaffär)
  2. Löparkepsen

Väl på plats så hämtades chip och nummerlapp, samt cykeln checkades in. Dagen till ära hade jag fått riktigt ont i ryggen med.

Photo 2014-08-13 16 05 16

På plats i startfållan ett par minuter innan start som gick av kl 18:20IMG_8615

På väg ut till startbojarna. Riktigt mycket sjögräs och sumpig botten

IMG_8620

Eftersom jag är medveten om att jag är långsam simmare placerar jag mig längst bak i mitten av startlinjen. Ett av de sämsta valen jag gjorde på denna tävling. Det fanns många simmare som var långsammare än mig och som gjorde det i princip omöjligt att komma fram. Tanken var att jag skulle crawla de första 150-200 metrarna och sedan köra resten vad som fungerar, men eftersom 85% eller något åt det hållet körde bröstsim fick jag också göra det nästan hela vägen. Jag hade nog sparat minst 1-2 minuter på att ligga mer åt sidan i starten även om jag bröstsimmat hela vägen.

Starten gick och jag skulle starta min Garmin 405 för att hålla koll på min tid. Skit, den hade gått ner i standby, inte tid att pilla med det nu, simma!

IMG_8624

Ett försök till crawl mitt i smeten för att försöka trycka mig mellan/förbi andra simmare.

IMG_8634

Jag simmade på och svalde ett antal klunkar saltvatten. Det gjorde att jag fick ont i magen och nästan kramp i magen framåt slutet av simningen. Solen i ögonen, simmar snett, utanför rännan, slår i botten, tillbaka. Där är rampen! Simma!

Upp på rampen, vingligt och illamående. 14min 49sek.

Nu gäller det. Till cykeln! Jag hade memorerat bokaven F. Gången där min cykel står. Direkt på med hjälm, och sen skor, spring ut! T1 tog 2minuter blankt.

Upp på hojjen, trampa! Hade lagt i en relativt tung växel så jag skulle slippa växla i början, stå upp och tryck upp farten, sen ner i bågen!

IMG_8681

Det var sydlig vind och det bar iväg runt 50-52km/h upp längs med Ängöleden till Kalmar nyckel. Jag körde om väldigt många här och efter ett tag kom jag på att jag hade glömt ta på mig nummerlappen. Aja baja!

Jag trampade på i ca 40-44kmh och låg runt 165-170 i puls och körde konstant om andra cyklister hela vägen till vändpunkten. Nu mådde jag väldigt illa pga allt saltvatten, och jag började gå på rött på cyklingen med. Uppförsbacke och motvind efter vändpunkten.

Nummerlappen! Den snurrade i huvudet hela tiden, tänk om jag skulle få gå av banan. Full fokus framåt, hann knappt att titta ner på cykeldatorn för att checka pulsen. Dåligt val. Susade förbi cyklister hela tiden, fortfarande inte omkörd av någon annan.

Närmar mig Kalmar igen, kollar pulsen, lite för hög, sänker tempot. Ser publikhavet längs med rondellerna och vägarna. T2 nära, börjar knäppa av skorna efter sista svängen när jag ser funktionärerna med röda flaggorna. Hoppar av cykeln. 29min 07sek (ca 37 i snitt)

2-3 cyklister framför mig som springer jättelångsamt i cykelskorna och som inte går att komma om. Dom svänger av och jag får fritt fram till “min” gång.

IMG_8699

Cykeln på plats. Nummerlapp på! Löparskor på! Hjälm av, greppa en gel för nödfall. Spring! Mår illa, känner mig uttorkad, börjar få håll. T2 går på 1min 32sek.

Löpningen börjar med snurriga ben och utan min glömda löparkeps. Börjar uppåt Ängöleden bredvid cykelsträckan. Springer av åt vänster, har håll, mår illa. Lite gel kanske löser det? (Näst sämsta idén sen placeringen i simstarten). Öppnar gelen, tar en “klunk”, sätter i halsen. Mår ännu mer illa, blir dessutom kladdig på händerna. Får stanna och gå flertalet gånger. Blir omsprungen av oräknligt många personer. Tar rygg på en som håller ca 4:15 tempo vilket hade varit perfekt om jag inte haft håll. Fick stanna och gå igen.

In och förbi bikeparken och in i stan igen. Mycket publik, springer som i en tunnel. Försöker tänka att jogga långsammare istället för att stanna och gå, fungerar ganska bra.

IMG_8726

 

IMG_8728

Runt och förbi vattentornet tillbaka och in på målrakan. Fullt ös! 3 – 3:20 tempo på målrakan och inte många slag ifrån maxpuls över mållinjen. 19min 21sek.

Mår illa och kan inte längre stå upp, minns att någon tog mitt chip och att jag fick en vattenflaska. Vilar någon minut sen vinglar jag ut och tar två äpplebitar och en t-shirt på vägen. Sen möts jag upp av familj och en vän med hans familj som startade samtidigt.

IMG_8741

Av min fina familj fick jag en egen liten pokal. Min sluttid blev 1h 06min 48sek med många lärdomar och sikte på sub 1h till nästa år.

Photo 2014-08-14 14 48 37

Sist men inte minst, ett stort tack till min fru som hade hand om våra två barn på 1 och 5 år samtidigt som hon lyckades att ta samtliga bilder på mig genom tävlingen och förflytta sig mellan olika punkter!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.