Veckans träning – ostabil form

I normala fall sedan lite drygt ca 8 månader fastar jag ett dygn i veckan (söndag kväll till måndag kväll) och denna veckan bestämde jag mig för att sluta med det och se vad som händer. På måndagen i slutet av fastedygnet brukar jag alltid cykla hem och kunna ha ganska bra tryck i benen, självklart varierar det med lite dagsform och hur man har sovit.

Denna veckan i måndags tog jag en extra vilodag för att på tisdagen kräma ur ett 4×4 pass hem. Benen och hela kroppen var som en burk med sirap och musklerna brände för allt över 140 i puls i princip. Då hade jag ändå ätit betydligt mer kolhydrater än i normala fall och med mer vila. Det hela slutade med 3st 4minutare och jag nådde som högst ca 89% av min maxpuls, med ungefärligt snitt på 86% över intervallerna.

Dagen efter, i onsdags så var jag ganska så trött och höll nästan på att somna både vid 17 och vid 19 snåret. Allmänt grinig över tröttheten så gav jag mig ut vid 21 snåret för att cykla en obestämd sträcka som slutade med ca 6mil på 2 timmar och kroppen kändes nästan i toppskick, inga ben som brände och pulsen kunde jag trycka upp ganska så långa perioder. Kände mig inte speciellt sliten när man kom hem heller då jag tog det lugnt sista biten hem, men eftersom klockan hann bli både midnatt och strax därtill innan man hade somnat så var man inte speciellt pigg dagen efter.

Med en 29″ MTB och i runda slängar 9-13m/s motvind så väggade jag efter en mil hem på torsdagen på vägen hem och pulsen gick inte få upp i mycket mer än 90 till slut innan jag lastade på cykeln på våran bil och åkte med sambon hem resten. Benen brände inte, men kroppen hade ingen energi och det bara fanns inget i benen att trycka med.

På fredagen så tog jag mig upp till gymmet för första gången på länge för att se efter hur det kändes med lite tyngre motstånd, och det gick relativt bra men aj vilken träningsverk man fick nu efteråt. Både i ryggen från benböjen och framförallt i benen då. Under vintersäsongen har jag gymmat 2-3 gånger i veckan och till slut får man ju inte träningsverk längre, men nu haft ett uppehåll på några veckor och det satte sina spår.

Planen framöver är att sticka till gymmet 1-2 gånger i veckan för att underhålla musklerna för tyngre vikter utöver den cykelspecifika träning som jag kör med, lägga mindre fokus på att jag “måste” köra intervaller och falla tillbaka på att bara cykla för att det är roligt. Jag har ju trots allt inga tävlingar eller direkta säsongsmål att nå upp till eftersom jag snart blir pappa för andra gången så har det mest fokus för sommaren.

Eftersom jag mer eller mindre i vuxen ålder ofta är trött, och aldrig vaknar utvilad oavsett hur länge eller lite jag sover så har jag också fått en tid på vårdcentralen om några veckor där jag hoppas de kanske kan kolla blodvärden eller liknande efter tips från Åsa Erlandsson via twitter (@asa_erlandsson).

Ikväll eller imorgon kväll kanske det blir ett lugnare kvällspass för att känna efter hur det står till.

För att avsluta detta inlägg så kommer här en bild från när Färjestadens Cykelaffär hade “Racer och MTB” – dag, med Bianchi, Trek/Bontrager och Duells på plats. Där till höger ser ni också en ganska udda trampbil med 4 cykel-liknande inrättningar på vardera sida, och sedan en soffa längst bak, och plats för någon att styra där framme. Bendriven bil av 8 personer mao. 🙂

Photo 2013-04-11 16 58 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.